Overslag, verrezen uit de grote kreek

Pal op de grens tussen België en Nederland ligt Overslag, een klein dorp met een razend boeiende geschiedenis.

Helemaal in het noorden van het Meetjesland ligt deze deelgemeente van het bekendere Wachtebeke. Waar ooit “de Groote Kreek” was, ontstond een handelspost op de plaats waar goederen werden overgeslagen. Het is dus niet lang zoeken naar de oorsprong van de naam van het dorpje. Midden door die handelspost trok men in latere tijden een staatsgrens, waardoor Overslag tot op de dag van vandaag zowel Belgisch als Nederlands is.

Wij wandelen door dit sympathieke dorpje en diepen met veel plezier allerlei anekdotes op over de vroegere handelspost, maar ook over de grens tijdens de twee wereldoorlogen in de vorige eeuw. De wandeling neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

Deze wandeling kan desgewenst ook uitgebreid worden naar een dagprogramma, waarbij na de wandeling eerst wordt geluncht in een lekker plaatselijk restaurant en vervolgens de artisanale brouwerij Broers wordt bezocht. Daar leert u alles over brouwerstechnieken, graansamenstellingen en uiteraard zal u de biobiertjes zelf ook beter leren kennen.

Voor meer info mailt u naar info@meetjeslandsegidsen.be. Vermeld zeker het dagprogramma indien u hierin interesse heeft.