Langs water en wind – dagprogramma in Watervliet en Sint-Laureins

Een winterse wandeling die u als herboren zal doen voelen.

Onze gids wacht u op aan de kerk van Watervliet, de majestueuze ‘kathedraal van het Noorden’. Het dorpje verdween in 1377 nog onder de zeegolven, maar dankzij enkele families werd het in ere hersteld. En hoe. In 2008 werd Watervliet bij de 15 mooiste dorpen van Vlaanderen gerekend. Onze gids leidt u rond in de mooie kerk en de schilderachtige omgeving. Onze gids maakt een grondig cultureel vormingsmoment van deze wandeling, waarin ook de godsdienstoorlogen en de ‘muziek’ van Lauwerijn aan bod komen.

Hierna is het uiteraard hoog tijd om de honger te stillen, en dat doen we met enkele streekspecialiteiten in een restaurant in de buurt van het dorpje. U zal de versterking nodig hebben, dat geven we op een blaadje, want in de namiddag zijn er twee mogelijkheden, afhankelijk van het transport van uw gezelschap.

– Indien u met de bus komt, bezoekt u het krekengebied in Sint-Jan-in-Eremo voor een avontuurlijke tocht. De richting van de tocht wordt bepaald door de wind, zodat deelnemers de weersomstandigheden ten volle ervaren en de tocht op voorhand moeilijk te voorspellen is. Halverwege wordt gestopt voor een warme opkikker en nadien keren we langs een ander pad terug naar de startplaats. Onze gids onderhoudt uw gezelschap intussen met mooie anekdotes en grappige volksverhalen.

– Indien u niet met de bus komt ondernemen we een wandeling in het razend interessante grensdorp Sint-Laureins. Vanuit Sint-Laureins verkennen we die grens en maken we er kennis met grensgevallen uit de geschiedenis. Hoe werd de grens bepaald? Wat werd er zoal over gesmokkeld? Hoe zat dat nu met die beruchte ‘elektrieken’ draad in de Eerste Wereldoorlog. Naast verhalen over de grens, vertelt onze gids ook honderduit over het Godshuis, het Leopoldskanaal en natuurlijk ook het oorlogsverleden van Sint-Laureins.

Water, wind, aarde aan de schoenzolen en een gids die vol vuur vertelt: alle elementen zijn aanwezig om deze daguitstap onvergetelijk te maken. De twee onderdelen van dit dagprogramma kunnen ook apart geboekt worden. Mail naar info@meetjeslandsegidsen.be voor meer uitleg en prijzen.