Boekhoute

Boekhoute, vissersdorp zonder haven

Dit dorp is tot op vandaag trots op haar visserstraditie. Nog steeds varen vissersboten onder de vlag van Boekhoute. Nochtans ligt het dorp al zeventig jaar niet meer aan het water!

Het charmante dorp Boekhoute, deelgemeente van Assenede aan de grens van Nederland, was vroeger altijd verbonden met de Westerschelde. Verzanding en het uit elkaar vallen van de Nederlanden, zorgden er echter voor dat de haven van Boekhoute heel wat van haar glans verloor doorheen de eeuwen.

De Tweede Wereldoorlog zou de genadeklap vormen voor het eens zo bloeiende vissersdorp. Tijdens de oorlog konden de Nederlanders geen (cruciale) baggerwerken uitvoeren aan de waterweg tussen Boekhoute en de Westerschelde, waardoor de vijftig vissersboten van het dorp niet langer konden uitvaren. Toch blijft Boekhoute fier op haar illustere verleden, zo bewijst de vissersboot op het marktplein van het dorp.

De geschiedenis van het grensdorp Boekhoute leest als een meeslepende roman rond oorlog, overstromingen, vissersleed, spionage en smokkelen. Deze lezing begint bij de oorzaak van dit alles: de heel bijzondere geografische ligging van het dorp. De lezing kan doorgaan in het bezoekerscentrum van Boekhoute, met aansluitend een museumbezoek.