Meetjesland, brouwersland

Het Meetjesland heeft een eeuwenoude brouwerstraditie. Onze gids duikt samen met uw gezelschap dieper in die geschiedenis, en met foto’s, vele anekdotes én een bezoek aan Brouwerij Van Steenberge wekt hij die ook nog eens tot leven.

In de voormiddag maken we een mooie wandeling in het centrum van Eeklo. Zoals elke stad en gemeente had Eeklo vroeger talrijke kleine én grote brouwerijen, stokerijen, merkwaardige hotels en cafés. De gids brengt aan de hand van talrijke foto’s uit het Eeklose stadsarchief deze handelsgeschiedenis tot leven en toont u in het straatbeeld de vele linken die de tand des tijds overleefden.

Na deze toffe stadswandeling volgt een heerlijke lunch, en daarna gaan we kijken hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. We bezoeken de nieuwe brouwzalen van Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde, een brouwerij met internationale allure!

De geschiedenis van Brouwerij Van Steenberge, een vaste waarde in de Meetjeslandse regio, reikt terug tot 1784, met de oprichting van de kleine brouwerij ‘De Peer’. Wat volgde in de eeuwen daarna, was een bewogen geschiedenis met talrijke naamsveranderingen. ‘De Peer’ werd ‘Schelfaut’, dat vervolgens transformeerde in ‘Bios’, om tot slot bij ‘Brouwerij Van Steenberge’ te eindigen. Nu, bijna 250 jaar na de oprichting, is de brouwerij een grote speler op de nationale en internationale biermarkt. Sinds 2017 worden de voornoemde bieren gebrouwen en gebotteld in een state-of-the-art complex, dat een bezoek dubbel en dwars waard is.

Voor prijzen en arrangementen van dit dagprogramma mag u mailen naar info@meetjeslandsegidsen.be!

Terug naar overzicht