standbeeld_Ledeganck_1926-300x210

Eeklo en de Vlaamse beweging

Op de wandeling schetsen we een beeld van Eeklo in de 19de eeuw. Ondanks de tastbare armoede en ellende zullen enkele inwoners van de stad toch hun stempel drukken op de Vlaamse beweging.

De figuur van Karel Ledeganck is hierbij toonaangevend, al is hij zeker niet alleen: een kring van Vlaamse intellectuelen ontmoet elkaar geregeld in Eeklo. We wandelen langs hun woonplaatsen en passeren langs de café’s waar ze ongetwijfeld hoog oplopende discussies voerden. Intussen vertelt de gids kleine anekdotes uit hun leven in Eeklo, situeert hij hun persoonlijke verhaal en toont hij hun betekenis in de ‘grote geschiedenis’ van de Vlaamse Beweging.

Tijdens de wandeling verneemt u waarom Eeklo zich met trots de ‘Ledeganckstad’ noemde en noemt, maar leert u ook meer over de grote armoede en wandelt u langs de vele kleine oude straatjes, die destijds zo typisch waren voor de stad. Een stad vol met plekken waar literatuur in de lucht hangt. Wist u bijvoorbeeld dat Jan Frans Willems zijn verhaal over Reinaert de Vos schreef in Eeklo? Dat en nog veel meer over de 19de eeuw, de Vlaamse taal en het Vlaamse volk, kan u te weten komen in deze originele stadswandeling.